Ετικέτες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

greendrinks in athens

Μία φορά κι έναν καιρό (το 1989 συγκεκριμένα) τέσσερις φίλοι συναντήθηκαν σε μια παμπ στο Λονδίνο να πιουν ποτό και κατέληξαν να συζητανε για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Την επόμενη φορά η παρέα μεγάλωσε και η συνάντησή τους με τον καιρο μετατράπηκε σε δίκτυο οικολογικών ανησυχιών.Από τότε το κίνημα εξαπλώθηκε και σήμερα έτσι απλά καλύπτει 782 πόλεις στον κόσμο!
Τον Σεπτέμβρη του 2010 έφθασε και στην Αθήνα φιλοξενούμενο από το καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός στο κέντρο.Βρέθηκα εντελώς τυχαία εκείνο το απόγευμα σ' αυτή την κουβέντα και ήταν μία πολύ ενθαρρυντική-ευχάριστη έκπληξη για μένα.
Το 1ο green drinks in Athens σε συνεργασία με το βρετανικό συμβούλιο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις πράσινες εξελίξεις στην πολιτική, στην ανεξαρτητη δράση των ΜΚΟ, στην επιχειρηματικοτητα.Εκπρόσωποι από τον κάθε χώρο αντίστοιχα (οικολόγοι πράσινοι,greenpeace,cocomat) και απλοί ενεργοί πολίτες ήρθαν κοντά για να παρουσιάσουν τα φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη και να ανταλλάξουν απόψεις ή ακόμη να δημιουργήσουν κοινές δράσεις.
Πιο αναλυτικά- η επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, η ανάγκη προώθησης των πράσινων μεταφορών, η ανακύκλωση, η πετρελαιοκηλίδα του Μεξικού, η εξεύρεση νέων ενεργειακών πόρων είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία κατατέθηκαν σκέψεις, εικόνες και προτάσεις.
Εκείνο το απόγευμα μου υπενθύμισε ότι όλοι εμείς είμαστε η μόνη μη εύθραυστη ελπίδα πλέον!
Πολύ πιθανό κάποιος να σπεύσει να θεωρήσει όλα τα παραπάνω κενά νοήματος ή ακόμη υποκρισία αν σκεφτούμε την αποθαρρυντική κατάληξη της Κοπεγχάγης πριν λίγους μήνες..
Κάτι τέτοιο θα είναι υπεραπλούστευση.Η λύση είναι βέβαιο πως πρέπει να είναι πολτική.
Ωστόσο, το θέμα της διάσωσης του πλανήτη που αιμορραγεί είναι κυρίως ηθικό!Προαπαιτεί αλλαγή συνηθειών και απόκτηση πράσινης συνείδησης.Ας αφήσουμε λοιπόν τα ηχηρά "κατηγορώ" και ας συζητήσουμε όλι μαζί ώστε να βρούμε βιώσιμες πρακτικές που θα διασφαλίζουν την υγεία του παρόντος και του μέλλοντος.
Η αντίστροφη μέτρηση προς τον τέλειο αφανισμό που περιέγραψε ο Ελύτης έχει αρχίσει.κι εμείς; 
Εμείς ας είμαστε παρόντες στο 2ο green drinks in athens που θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό στις 13 οκτωβρίου, 6 το απόγευμα.
Αποτελεί πρόσκληση-πρόκληση για τον πολιτισμό μας.
Θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ζήσουμε εμείς καλά κι οι επόμενοι καλύτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου